Tieners/Toppers

Verdreven door rabarber en broedende weidevogels was Rockweekend America uitgeweken naar het nabijgelegen Kronenberg. Lang was het onzeker of het festival door kon gaan. Dat verklaart wellicht de tegenvallende bezoekersaantallen. Thuisblijvers misten optredens van ondermeer After Forever, Racoon, Saxon en de grote verassing van het weekend Infa.

Twee jongens en twee meisjes in een band. Met een gemiddelde leeftijd van vijftien. Dat klinkt als gerommel in het oefenhoek. Maar niet in dit geval. Infa is geen Abba en Guys and Dolls. Noch Krezip Di-rect of wannebe-Idols. Infa is rauwe rock’n roll. Als Libertines van de Lage Landen schuren de gitaren tegen de trommelvliezen. Geen innocent teenbob, maar zweet, versleten leer en goedkope whisky. Met diverse provinciale en nationale cultuurprijzen en een gedreven optreden op Rockweekend in de achterzak is het podium van Pinkpop 2007 (waar ieder jaar een talentvolle Limburgse band wordt geprogrammeerd) dichtbij.

After Forever, Epica en Within Temptation zijn al gewend aan het grote publiek. De drie groepen zijn in grote mate verantwoordelijk voor de popularisering van de gothic rock. Within Temptation bewijst in Kronenberg het meest popgericht te zijn. After Forever leunt op heavy metal gitaren en Epica doet haar naam eer aan met Epische composities. Hitmakers, rockers en dromers aan het genre gebonden door een theatreske uitstraling en een sexy zangeres met operastem. Een opvallende verschijning op het festival is ook de leading lady van Clayborn. Unbescheiblich Weiblich, als Nina Hagen op poppers, verslindt ze haar publiek. Muzikaal brengt Clayborn standaardrock, zoals Racoon standaardpop brengt. Voor het zwaardere werk zijn andere namen aangetrokken. Eens was Saxon (dat na een eeuwig lijkende jeugd, nu toch wat sleet op de stembanden en roest op de snaren krijgt) een harde band, nu is het Britse veteranengezelschap voorbijgestreefd door onweerstaanbare herriemakers als Gecko Brothers, Dreadlock Pussy, El Guapo Stuntteam en Peter Pan Speedrock. Het is dit viertal dat de naam Rockweekend werkelijk eer aan doet.

© 2006 Marcel Bosmans