Samen beleven op Parkpop

Na twee natte edities mocht Parkpop weer eens in de zon baden. Het goede weer werkte als een magneet. Het Haagse Zuiderpark werd bevolkt door een kwart miljoen festivalgangers, 75.000 meer dan in 2007.Zij hadden graag een roodverbrande neus over voor gratis optredens van ondermeer Sheryl Crow, Morgan Heritage, Kula Shaker en Racoon.

De één ligt lui achterover op het gras te luisteren, de ander pendelt tussen de drie podia om niks te hoeven missen. En een deel is er voor de sfeer. Maar ze zijn er allemaal. Laagdrempeligheid is de kracht van Parkpop. Het is een festival for free met een brede, maar niet conflicterende programmering. De muziek is even divers als het publiek. Op het keyboard van Morgan Heritage prijken het kruis, de halve maan en de Davidster. Een mooiere symboliek is bijna niet denkbaar. Parkpop is er voor iedereen, ongeacht afkomst, status, religie, kleur of leeftijd. Voor verbroedering is meer dan een festival nodig, maar het evenement bewijst wel dat verschillende groepen in onze samenleving zonder noemenswaardige incidenten een beleving met elkaar kunnen delen. Het onderstreept de onzaligheid van gepolariseerd Nederland.

Met negen Grammy’s op de schoorsteenmantel is Sheryl Crow de grootste naam op Parkpop 2008. De bergen leken voor haar tot de hemel te groeien tot ze in korte tijd een aantal persoonlijke tegenslagen te verwerken kreeg. Ze moest niet alleen borstkanker overwinnen, maar ook een verbroken relatie met wielerheld Lance Armstrong. De dame met gitaar wist de ballast bijtijds af te werpen en is teruggekeerd in de schijnwerpers. In gebrekkig Nederlands begroet ze het publiek om lachend, maar enigszins routinematig Parkpop af te sluiten.

In verband met de finale van het EK Voetbal eindigt het festival dit jaar eerder. De verschillende acts volgen elkaar in hoog tempo op. Volwassen songwriterschap gecombineerd met een zweem van onaantastbaarheid maakt Moke tot een exportbelofte. De kneuterigheid van Racoon steekt daar toch enigszins schril bij af. Zeker, Zeeuws op zeker doet het goed in Nederland. Zie Balkenende en BlØf. Ook op Parkpop behoort Racoon –met ’s werelds leidende reggaeformatie Morgan Heritage- tot de publiekslievelingen. Maar waarom zo cliché? Zo gewoon en zo weinig spannend? Bij Britse nieuwkomer The Hoosiers horen we vreemde geluidsexperimenten en zien we opgezette vogels, trompetterende geraamten en een Spiderman op het podium staan. Het kleurrijke Mala Vita heeft een wild springende frontman en mixt muziekstijlen uit alle hoeken van de wereld en Kula Skaker laat Bitse pop and blues een succesvol huwelijk met traditioneel Indiase muziek aangaan. Het kán echt anders.



© 2008 Marcel Bosmans