Vrolijk Pasen in Schijndel

Dat Paaspop dit jaar volledig uitverkocht raakte is niet zo vreemd.De organisatoren zijn erin geslaagd om het festival een eigen gezicht te geven. Brabantse gemoedelijkheid, bont uitgedoste bezoekers, een breed programma met vaderlandse toppers, buitenlandse subtoppers, regionale talenten, dans en theater, sfeerverhogende vaste onderdelen als een kampioenschap luchtgitaarspelen en een popquiz: Paaspop is onmiskenbaar Paaspop en daar moet je bij zijn!

Een typisch fenomeen is ook het bierwerpen in de grote tent. Niet iedere act kan het spervuur aan goudgeel vocht waarderen. In het verleden dreigde Kane frontman Dinand Woesthoff al eens van het podium te stappen. Neerlands' Knuffel-Marokkaan Ali Bouali is niet van plan om zich door een paar liters pils van de wijs te laten brengen. Zelfs een dreigende aanslag met eieren boezemt hem geen angst in "Jullie kunnen gooien wat je wilt, maar ik blijf toch gewoon op het podium staan." En tegen nul voor Ali B. Vanaf dat moment speelt de rapper een gewonnen wedstrijd. Een paar grapjes ('Amerikaanse Gangsta-rappers maken elkaar af. Mijn ergste vijand is Jantje Smit') en complimentjes ('Als rapper tussen de rockers had ik gerekend op een moeilijke middag, maar jullie zijn geweldig') verder en het publiek eet uit zijn hand. De gemiddelde paaspopganger lijkt zich toch al niet door stijl te laten leiden. Zowel de mierzoete orgeldeuntjes van de goedfoute Duitser Mambo Kurt als het snoeiharde ADHD-geluid van Dillinger Escape Plan wordt met enthousiasme begroet.

Aan het begin van het festivalseizoen lijken de bands er eveneens goesting in te hebben. Peter Pan Speedrock is met een nieuwe plaat naar Schijndel gevlogen en ook Krezip en Di-rect hebben vers materiaal meegenomen. Feest is het ook bij hardcore/punk-veteranen Agnostic Front. Het publiek mag de klassieker 'Gotta Go' op het podium meevieren. Minder hard, maar even hartverwarmend is het optreden van Flogging Molly. De Iers-Amerikaanse folkrockers brengen de pub naar de tent. Sfeervol, maar dan anders is Novastar. De waardering voor het melodieuze werk van Vervlaamste Nederlander Joost Zweegers is in zijn geboorteland (te) lang uitgebleven. Maar na gedreven optredens op Pink- en Paaspop kunnen ook de kaaskoppen niet meer om hem heen. Een andere positieve verrassing is The Sheer, dat meer dan een gehypt 3FM bandje bewijst te zijn. De band beheerst het kunstje om pakkende popliedjes te schrijven en koppelt deze gave aan een voorbeeldig arbeidsethos. De stekker gaat er pas uit als de laatste druppel zweet het lichaam verlaten heeft. Nu nog de echo van Oasis en Supergrass laten wegsterven en het working-class-heroship ligt voor het grijpen!

2005 Marcel Bosmans