Swingen in de stadswoestijn


Koninginnedag in de keizerstad. Een bonte verzameling eendagsnomades bevolkt een schaars restje stadswoestijn. Om gratis te genieten. Van elkaar (handtastelijkheden met wederzijds goedvinden waren niet van de lucht). Van een biertje. En van Oranjepop. Een alternatief muziekfeestje met tegendraadse acts van vaderlandse bodem. Nijmeegs talent als lo-fi Roos-winnaar The Kevin Costners maakt het publiek nog warmer dan het al is voor ervaren podiumbijters als Van Katoen en Wealthy Beggar.Van Katoen staat bekend als de hardst werkende live-band tussen Den Helder en Maastricht. Halverwege in Nijmegen wordt dat nogmaals bevestigd met een zeer energieke show. Brulkikker Bazz Barnasconi hopt heftig kwakend op en neer tussen podium en publiek. Een harde kern van jeugdige fans brengt pogoënd enkele vierkante meters tot stuiven. En duikt beurtelings vanaf het podium in een kluwen vrienden.

Springen wordt swingen bij Coalition of the Wicked, het jongste project van producer ‘Being Greg Smith’. Smith maakte eerder furore als drummer bij OlaBOLA en Mendoza Dance parti. Binnen COW produceert hij vooral scratches en dubs. Het vocale gedeelte wordt hoofdzakelijk verzorgd door Lawrence 'Ironlaw' Irons. De zeer beweeglijke en gekke-bekken-trekkende zanger/rapper zuigt alle Nijmeegse aandacht naar zich toe. Tel daarbij de kwaliteiten van bassist Patrick 'Smiley' Kuschel en 'Tasha's World' percussionist Yuri 'Spankmaster' Kufner bij op en er is sprake van een veelbelovend collectief. Een doorbraak naar de grotere festivals ligt in het verschiet.

Wealthy Beggar heeft al op het podium van Pinkpop gestaan. De uit de klei getrokken britpop trilt aangenaam tegen het trommelvlies. Maar weet het hart van de recensent niet te bereiken. De nomades in Nijmegen lijkt het niet uit te maken. Zij dansen vrolijk verder. Tot de laatste zucht oranje het lichaam verlaten heeft.

© 2005 Marcel Bosmans