Kleurrrijke stukjes Elastiek


Het programma van Pinkpop was te zwak (sorry Jan!) om een kostbaar meerdaags verblijf in Landgraaf te rechtvaardigen. On-the-rocks zocht en vond een alternatief in Elastiek. Een vierdaags muzikaal festijn in het historische centrum van Hilvarenbeek. Gratis, want de tap fungeert als geldkraan. Blijkbaar werden er de nodige pilsjes verkocht, want met de line-up was weinig mis. Opgestapeld tot hoog in de lantaarnpalen staarden burgers en buitenlui naar vaderlandse toppers als Within Temptation, Ali B, Beef, Van Katoen, Bettie Serveert en Pater Moeskroen. Terwijl de dampende biertent plaats bood aan een multicultureel programma met het Bulgaarse Wickedia, het Engelse Chumbawamba, het Nedermarokkaanse Kasba en Tex-mex legende Flaco Jimenez. Ondergetekende snoof de sfeer op en proefde wat kleurrijke stukjes elastiek.



De palmares van de artiesten naast elkaar leggende is Flaco Jimenez de absolute vedette van het festival. Papa Santiago Senior was de vader van Tex- Mex Conjunto, Flaco is de onbetwiste koning. De accordeonist wist zelfs tot de popmuziek door te dringen. Hij speelde met grootheden als The Rolling Stones, Bob Dylan, Buck Owens, The Clash, Carlos Santana en Emmy Lou Harris. Gaf kleur aan hits van Ry Cooder (He'll have to go) en The Maverericks ('All you you ever do is bring me down'). En sleepte schijnbaar achteloos vijf (!) Grammy Awards in de wacht. Een ster zonder sterallures. Omgeven door eersteklas muzikanten staat hij nog altijd met plezier op de planken. Ook in Hilvarenbeek lacht hij zijn gouden tanden bloot. Jimenez is de man van de subtiele solo. Zijn bijdrage is niet overheersend, maar aanvullend. Hij weet net wat meer leven aan de nummers te geven. Of het nu om een traditional of een moderne klassieker van Texas Tornados (de Tex-Mex supergroep, waar ook hij deel van uitmaakte) gaat.

De tent van Elastiek herbergt meer vrolijke verrassingen. Zoals de skasters van het Bulgaarse Wickeda en het Neder-Marrokkaanse Kasba, dat Noordafrikaanse klanken in hedendaagse popmuziek giet. Traditionele trommels en moderne gitaren en drums vinden elkaar op het podium. De som der delen is positief. Tot voor kort onbekend, nu al bemind. Muziek bouwt bruggen tussen bevolkingsgroepen. Het meest effectieve wapen in de strijd tegen binnenlandse haat en nijd is Ali B. Waar Hollandse tolerantie verbleekt, zorgt Ali voor kleur. Verdraagzaamheid is vet, geeft hij de jeugd mee. Duizenden oren absorberen de boodschap. Op een plein in Hilvarenbeek weet de rapper meer te bereiken dan de overheid met miljoenenverslindende reclamecampagnes.

Elastiek is contrastrijk in meerdere opzichten. Zo is het verschil tussen Chumbawamba en Pater Moeskroen groot. Waar de eerste in lauwe folk verzandt, zet de tweede een schuimende kraag op verfrissende volksmuziek. Ook Bettie Serveert weet de muzikale dorst te lessen. Maakt de band soms een koele indruk, in Hilvarenbeek is het Amerikaanse equivalent 'Cool!' meer van toepassing!

© 2005 Marcel Bosmans